Många av oss har vuxit upp med skateboarden i vårt barndomsrum. Vi kommer så väl ihåg de långa dagarna i skateparken med uppskrapade knän och trasiga jeans.

Man lär sig av sina misstag brukar det heta, och inom skateboarding får man verkligen veta när man har gjort fel. Skateboardkulturen är fortsatt stark i Sverige och en stor anledningen till det är de ikoner som var med tidigt för att sätta trenden.

Två personer som satt sin prägel på sporten och bidragit till att skateboard blivit en livsstil är legendarerna Tony Hawk och Steve Caballero. För er som inte känner till dem kan ni läsa lite mer om dem i kortfaktatexterna nedan.

Tony Hawk

Namn: Tony Hawk
Kön: Man
Hemstad: San Diego i Kalifornien (USA)
Födelsedatum: 12:e maj 1968
Familj: 3 barn – Riley, Spencer och Keegan
Sysselsättning: En av skateboardens största influenser genom tiderna. Grundare av Boom Boom Huck Jam, Tony Hawk Foundation, Hawk clothing, Birdhouse och finns som en karaktär i Tony Hawks TV-spelsserie.
Började skatea: 1977
Blev först sponsrad: 1980
Blev professionell: 1982
Ställning: Goofy
Övrigt: Tony hawk har ”pensionerat” sig från tävlande men arbetar fortfarande kvar i branschen som ambassadör och affischnamn.

Några av tricken Tony Hawk har uppfunnit:
– Indy 540
– Frontside Gay Twist
– Nose Grind
– Backside Pop Shove-it
– 360 Frontside Rock n’ Roll
– Frontside Cab
– Stale Fish 540
– Eggplant-To-Fakie
– 1/2 Elguerial
– Frontside Hurricane
– Cab Shove-It
– 360 Varial-to-Fakie

Steve Caballero

Namn: Steve Caballero
Smeknamn: Stevie, Cab m.m.
Kön: Man
Hemstad: San Jose i Kaliforninen (USA)
Födelsedatum: 8:e november 1964
Familj: Gift med sin fru Rachel
Sysselsättning: professionell skateboardåkare och artist
Började skatea: 1978
Blev först sponsrad: 1979 av Cambell Skatepark och Powell Peralta

Övrigt: Steve Caballero blev sponsrad redan ett år efter det att han började skejta för första gången, vilket få skateboardtalanger har haft nöjet att vara med om. Han beskrivs av de som träffat honom som en person med mycket glädje och en varm utstrålning.

Hans talang för skateboardåkning beskrivs som den största genom tiderna. Steve har uppfunnit många olika tricks – det mest kända är ”Caballaerial”. Han säger att han fortfarande gillar skateboarding lika mycket nu som när han började för över 30 år sedan.