Skateboard är en sport som i Sverige ses lite som en undergroundrörelse i den benämningen att det tillhör den kategori sporter som inte bara innefattar själva utövandet, utan ofta även en specifik livsstil. En av våra främsta skejtare är Axel Wellton

Framgångsrik åkare

Axel Wellton är förmodligen inte vad vi brukar kalla för ett ”household name” i Sverige, för de flesta är han ganska så okänd. Skateboardsporten är helt enkelt inte så pass folkkär att den fått så värst många välkända profiler. Men inom sporten är han desto kändare, mycket tack vare sina framgångar.

Bland annat så har Wellton vunnit tävlingen Red Bull Manny Mania vid två tillfällen, senast 2012 då han i finalheeten lyckades besegra sin motståndare Simon Barood. I finalen skriver man på tävlingens hemsida att Wellton höll en närmast overkligt hög variation av trick och avslutade bland annat med en helt vansinnig manual to 360 kickflip ner från en hög så kallad up-down-box. Tack vare detta så fick han chansen att åka till världsdcupfinalen i New York.

Ett ansikte utåt

Tack vare sina framgångar så har Wellton även fått möjligheten att ingå partnerskap med stora varumärken så som casino- och bettingsajten Betsafe. Att just han blivit en av de idrottare som utsetts till ambassadörer för sajten är inte så överraskande då man gärna knutit till sig utövare av sporter som anses tillhöra extremsportgenren.

Årets skateboardåkare

Och Betsafe lär väl knappast ha blivit mindre nöjda med samarbetet när man uppmärksammade att Wellton blivit utsedd till årets skateboardåkare. Inte för att utnämnandet kanske var speciellt överraskande efter den klass han visat upp både i diverse filmer och tävling under året som gick.